Showing posts with label Basic Highway Engineering - Civil Engineering Objective type Questions and Answers pdf. Show all posts
Showing posts with label Basic Highway Engineering - Civil Engineering Objective type Questions and Answers pdf. Show all posts

Basic Highway Engineering Multiple choice Questions and Answers pdf

111.    Most suitable material for highway embankments is
a)    granular soil
b)    organic soil
c)    silts
d)    clays
Ans: a

112.    Maximum daily traffic capacity of bituminous pavements is
a)    500 tonnes per day
b)    1000 tonnes per day
c)    1500 tonnes per day
d)    2000 tonnes per day
Ans: c

113.    The most suitable equipment for compacting clayey soils is a
a)    smooth wheeled roller
b)    pneumatic tyred roller
c)    sheep foot roller
d)    vibrator
Ans: c

114. The aggregates required for one kilometer length of water bound macadam road per meter width and for 10 mm thickness is
a)    8 cubic meter
b)    10 cubic meter
c)    12 cubic meter
d)    15 cubic meter
Ans: c

115.    The camber of shoulders in water bound macadam roads is
a)    equal to the cross slope of pavement
b)    less than the cross slope of pavement
c)    greater than the cross slope of pavement
d)    zero
Ans: a

116.    The binder normally used in flexible pavement construction is
a)    cement
b)    lime
c)    bitumen
d)    none of the above
Ans: c

117.    In highway construction, rolling starts from
a)    sides and proceed to centre
b)    centre and proceed to sides
c)    one side and proceed to other side
d)    any of the above
Ans: a

118.    For the construction of water bound macadam roads, the correct sequence of operations after spreading coarse aggregates is
a)    dry rolling, wet rolling, application of screening and application of filler
b)    dry rolling, application of filler, wet rolling and application of screening
c)    dry rolling, application of screening, wet rolling and application of filler
d)    dry rolling, application of screening, application of filler and wet rolling
Ans: c

119.    In the penetration macadam construction, the bitumen is
a)    sprayed after the aggregates are spread and compacted
b)    premixed with aggregates and then spread
c)    sprayed before  the  aggregates  are spread and compacted
d)    none of the above
Ans: a

120.    When the bituminous surfacing is done on already existing black top road or over existing cement concrete road, the type of treatment to be given is
a)    seal coat
b)    tack coat
c)    prime coat
d)    spray of emulsion
Ans: b

Read More Questions:
Highway Engineering  Mcqs Part1
Highway Engineering  Mcqs Part2

Tricky Highway Engineering Multiple choice Questions and Answers pdf

91.    RC-2, MC-2 and SC-2 correspond to
a)    same viscosity
b)    viscosity  in  increasing  order from RC-2 to SC-2
c)    viscosity in decreasing order from RC-2 to SC-2
d)    none of the above
Ans: a

92.    The recommended grade of tar for grouting purpose is
a)    RT-1
b)    RT-2
c)    RT.3
d)    RT-5
Ans: d

93.    Softening point of bitumen to be used for read construction at a place where maximum temperature is 40° C should be
a)    less-than 40°C
b)    greater than 40°C
c)    equal to 40°C
d)    none of the above
 Ans: b

94.    For rapid curing cutbacks, the oil used is
a)    gasoline
b)    kerosene oil
c)    light diesel
d)    heavy diesel
Ans: a

95.     The method of design of flexible pavement as recommended by IRC is
a)    group index method
b)    CBR method
c)    Westergaard method
d)    Benkelman beam method
Ans: b

96.    The group index for a soil, whose liquid limit is 40 percent, plasticity index is 10 percent and percentage passing 75 micron IS sieve is 35, is
a)    0
b)    3
c)    5
d)    7
Ans: a

97.    Bottom most layer of pavement is known as
a)    wearing course
b)    base course
c)    sub-base course
d)    subgrade
Ans: d

98.    Flexible pavement distribute the wheel load
a)    directly to subgrade
b)    through structural action
c)    through a set of layers to the subgrade
d)    none of the above
Ans: c

99.    The number of repetitions, which the pavement thickness designed for a given wheel load should be able to support during the life of pavement is
a)    1000
b)    10000
c)    100000
d)    1000000
Ans: d

100.    Group index method of design of flexible pavement is
a)    a theoretical method
b)    an empirical method based on physical properties of subgrade soil
c)    an empirical method based on strength characteristics of subgrade soil
d)    a semi empirical method
Ans: b

Read More Questions:
Highway Engineering  Mcqs Part1
Highway Engineering  Mcqs Part2

Hiried Highway Engineering Multiple choice Questions and Answers pdf

51.    With increase in speed of the traffic stream, the minimum spacing of vehicles
a)    increases
b)    decreases
c)    first decreases and then increases after reaching a minimum value at optimum speed
d)    first increases and then decreases after reaching a maximum value at optimum speed
Ans: a

52.    Which of the following is known as design capacity ?
a)    basic capacity
b)    theoretical capacity
c)    possible capacity
d)    practical capacity
Ans: a

53.    If the average center to center spacing of vehicles is 20 meters, then the basic capacity of a traffic lane at a speed of 50 kmph is
a)    2500 vehicles per day
b)    2000 vehicles per hour
c)    2500 vehicles per hour
d)    1000 vehicles per hour
Ans: c

54.    With increase in speed of the traffic stream, the maximum capacity of the lane
a)    increases
b)    decreases
c)    first increases and then decreases after reaching a maximum value at optimum speed
d)    first decreases and then increases after reaching a minimum value at optimum speed
Ans: c

55.    Equivalent factor of passenger car unit (PCU) for a passenger car as per IRC is
a)    1.0
b)    2.0
c)    0.5
d)    10
Ans: a

56. If the stopping distance and average length of a vehicle are 18 m and 6 m respectively, then the theoretical maxi¬mum capacity of a traffic lane at a speed of 10 m/sec is
a)    1500 vehicles per hour
b)    2000 vehicles per hour
c)    2500 vehicles per hour
d)    3000 vehicles per hour
Ans: a

57.    Scientific planning of transportation system and mass transit facilities in cities should be based on
a)    spot speed data
b)    origin and destination data
c)    traffic volume data
d)    accident data
Ans: b

58.    The diagram which shows all important physical conditions of an accident location like roadway limits, bridges, trees and all details of roadway conditions is known as
a)    pie chart
b)    spot maps
c)    condition diagram
d)    collision diagram
 Ans: c

59.    When the speed of traffic flow becomes zero,then
a)    traffic density attains maximum value whereas traffic volume becomes zero
b)    traffic density and traffic volume both attain maximum value
c)    traffic density and traffic volume both become zero
d)    traffic density becomes zero whereas traffic volume attains maximum value
Ans: a

60.    On a right angled road intersection with two way traffic, the total number of conflict points is
a)    6
b)    11
c)    18
d)    24
Ans: d

Read More Questions:
Highway Engineering  Mcqs Part1
Highway Engineering  Mcqs Part2