Showing posts with label Objective Questions or MCQs on Transmission and Distribution - Electrical Engineering. Show all posts
Showing posts with label Objective Questions or MCQs on Transmission and Distribution - Electrical Engineering. Show all posts

Tricky Transmission and Distribution Multiple choice Questions and Answers pdf

81.    Pin type insulators are generally not used for voltages beyond
(a) 1 kV 
(b) 11 kV
(c) 22 kV 
(d) 33 kV
Ans: d

82.    Aluminium has a specific gravity of
(a) 1.5 
(b) 2.7
(c) 4.2 
(d) 7.8
Ans: b

83.    For transmission of power over a distance of 200 km, the transmission voltage should be
(a) 132 kV 
(b) 66 kV
(c) 33 kV 
(d) 11 kV
Ans: a

84.    For aluminium, as compared to copper, all the following factors have higher values except
(a) specific volume
(6) electrical conductivity
(c) co-efficient of linear expansion
(d) resistance per unit length for same cross-section
Ans: b

85.    Which of the following equipment, for regulating the voltage in distribution feeder, will be most economical ?
(a)     Static condenser
(b)    Synchronous condenser
(c)    Tap changing transformer
(d)    Booster transformer
Ans: d

86.    In a tap changing transformer, the tappings are provided on
(a)    primary winding
(b)    secondary winding
(c)    high voltage winding
(d)    any of the above
Ans: b

87.    Constant voltage transmission entails the following disadvantage
(a)    large conductor area is required for same power transmission
(b)    short-circuit current of the system is increased
(c)    either of the above
(d)    none of the above
Ans: b

88.    On which of the following factors skin effect depends ?
(a)    Frequency of the current
(b)    Size of the conductor
(c)    Resistivity of the conductor material
(d)    All of the above
Ans: d

89.    The effect of corona can be detected by
(a)    presence of zone detected by odour
(b)    hissing sound
(c)    faint luminous glow of bluish colour
(d)    all of the above
Ans: d

90.    For transmission of power over a distance of 500 km, the transmission voltage should be in the range
(a) 150 to 220 kV
(b) 100 to 120 kV
(c) 60 to 100 kV   
(d) 20 to 50 kV
Ans: a

Read More Questions:
Transmission and Distribution MCQs Part1
Transmission and Distribution MCQs Part2
Transmission and Distribution MCQs Part3
Transmission and Distribution MCQs Part4
Transmission and Distribution MCQs Part5
Transmission and Distribution MCQs Part6
Transmission and Distribution MCQs Part7
Transmission and Distribution MCQs Part8
Transmission and Distribution MCQs Part9
Transmission and Distribution MCQs Part10

Realtime Transmission and Distribution Multiple choice Questions and Answers pdf

21.    Which of the following is the source of heat generation in the cables ?
(a)     Dielectric losses in cable insulation
(b)     losses in the conductor
(c)    Losses in the metallic sheathings and armourings
(d)     All of the above
Ans:

22.    Due to which of the following reasons the cables should not be operated too hot ?
(a)    The oil may loose its viscosity and it may start drawing off from higher levels
(b)    Expansion of the oil may cause the sheath to burst
(c)     Unequal expansion may create voids in the insulation which will lead to ionization
(d)    The thermal instability may rise due to the rapid increase of dielectric losses with temperature
(e)    All of the above
Ans: e

23.    Which of the following D.C. distribution system is the simplest and lowest in first cost ?
(a) Radial system
(b) Ring system
(c) Inter-connected system
(d) None of the above
Ans: a

24.    A booster is a
(a)    series wound generator
(b)    shunt wound generator
(c)    synchronous generator
(d)     none of the above
Ans: a

25.    Besides a method of trial and error, which of the following methods is employed for solution of network problems in interconnected system ?
(a)    Circulating current method
(b)    Thevenin's theorem
(c)     Superposition of currents
(d)     Direct application of Kirehhoffs laws
(e)    All of the above
Ans: e

26.    Which of the following faults is most likely to occur in cables ?
(a) Cross or short-circuit fault
(b) Open circuit fault
(c) Breakdown of cable insulation
(d) All of the above
Ans: d

27.    The cause of damage to the lead sheath of a cable is
(a)    crystallisation of the lead through vibration
(b)    chemical action on the lead when buried in the earth
(c)    mechanical damage
(d)    all of the above
Ans: d

28.    The voltage of the single phase supply to residential consumers is
(a) 110 V 
(b) 210 V
(c) 230 V 
(d) 400 V
Ans: c

29.    Most of the high voltage transmission lines in India are
(a) underground  
(b) overhead
(c) either of the above
(d) none of the above
Ans: b

30.    The distributors for residential areas are
(a)    single phase
(b)    three-phase three wire
(c)     three-phase four wire
(d)    none of the above
Ans: c

Read More Questions:
Transmission and Distribution MCQs Part1
Transmission and Distribution MCQs Part2
Transmission and Distribution MCQs Part3
Transmission and Distribution MCQs Part4
Transmission and Distribution MCQs Part5
Transmission and Distribution MCQs Part6
Transmission and Distribution MCQs Part7
Transmission and Distribution MCQs Part8
Transmission and Distribution MCQs Part9
Transmission and Distribution MCQs Part10