Showing posts with label boiler questions and answers pdf. Show all posts
Showing posts with label boiler questions and answers pdf. Show all posts

Steam Nozzles and Turbines online Quiz Questions and Answers pdf

71.    Which of the following substance will have same percentage in both proximate and ultimate analysis
(a) ash
(b) volatile matter
(c) moisture
(d) hydrogen
(e) none of the above.
Ans: a

72.    The number of flue tubes in Lancashire boiler is
(a) zero
(b) one
(c) two
(d) four
(e) many.
Ans: c

73.    Which of the following is a fire tube boiler
(a)     locomotive boiler
(b)     Babcock and Wilcox boiler
(c)    Stirling boiler.
(d)    all of the above
(e)    none of the above.
Ans: a

74.    Which of the following is a water tube boiler
(a)    locomotive boiler
(b)    Cochran boiler
(c)    Cornish boiler
(d)    Babcock and Wilcox boiler
(e)    Lancashire boiler.
Ans: d

75.    The diameter of cylindrical shell of the Lancashire boiler is of the order of
(a) 1 tp 1.25m  
(b) 1 to 1.75 m
(c) 2 to 4 m
(d) 1.75 to 2.75 m
(e) 2.25 to 4.5 m.
Ans: d

76.    A packaged boiler is one in which various parts like firing equipment, fans, feed pumps and automatic controls are
(a)    supplied by same manufacturer loose and assembled at site
(b)    supplied mounted on a single base
(c)    purchased   from  several   parties   and packed together at site
(d)    packaged boiler does not exist
(e)    none of the above.
Ans: b

77.    The biggest size of thermal power unit operating in India is
(a) 30 MW
(b) 60 MW
(c) 100 MW
(d) 210 MW
(e) 500 MW.
Ans: e

78.    Which of the following coals has the highest calorific value
(a) anthracite coal
(b) bituminous coal
(c) lignite
(d) peat
(e) wood.
Ans: a

79.    The high pressure boiler is oiie producing steam at a pressure more than
(a)    atmospheric pressure
(b)    5 kg/cm2
(c)     10 kg/cm2
(d)    40 kg/cm2    
(e)     75-80 kg/cm2.
Ans: e

80.    The crown of the fire box is made hemispherical in order to
(a)    give maximum space
(b)    give maximum strength
(c)    withstand pressure inside boiler ,
(d)    resist intense heat in fire box
(e)    enable easy,manufacture.
Ans: d
Read More Steam Boilers & Nozzles and Turbines Questions and Answers
Part1 Part2 Part3 Part4 Part5 Part6 Part7 Part8 Part9 Part10

200 TOP Steam Boilers Objective type Questions and Answers

51.    Orsat meter is used for
(a)    gravimetric analysis of the flue gases
(b)    volumetric analysis of the flue gases
(c)    mass flow of the flue gases
(d)    measuring smoke density of flue gases
(e)    none of the above.
Ans: b

52.    Alkaline pyrogallate is used in Orsat's apparatus for absorption of
(a) C02
(b) CO
(c) 02
(d) N2
(e) none of the above.
Ans: c

53.    An ideal regenerative cycle is
(a)    equal to carnot cycle
(b)    less than carnot cycle
(c)    more than carnot cycle
(d)    could be anything
(e)    none of the above.
Ans: b

54.    Efficiency of rankine cycle can be increased by
(a)    decreasing initial steam pressure and temperature
(b)    increasing exhaust pressure
(c)    decreasing exhaust pressure
(d)    increasing the expansion ratio
(e)    increasing number of regenerative heaters.
Ans: a

55.    Cochran boiler is a
(a)    horizontal fire-tube boiler
(b)    horizontal water-tube boiler
(c)    veritcal water-tube boiler
(d)    vertical fire tube boiler
(e)    forced circulating boiler.
Ans: d

56.    Lancashire 'boiler is a
(a)    stationary fire tube boiler
(b)    stationary water tube boiler
(c)    water tube boiler with natural/forced circulation
(d)    mobile fire tube boiler
(e)    none of the above.
Ans: a

57.    Efficiency of a thermal cycle increases by
(a)    regeneration
(b)    reheating of steam
(c)    both (a) and (b)
(d)    cooling of steam
(e)    none of the above.
 Ans: c

58.    One kilowatt-hour energy is equivalent to
(a) 1000 J
(b) 360 kJ
(c) 3600 kJ
(d) 3600 kW/sec
(e) 1000 kJ.
Ans: c

59.    Which of the following gases has the highest calorific value
(a) producer gas
(b) coal gas.
(c) water gas
(d) blast furnace gas
(e) coke oven gas.
Ans: b

60. 100% efficiency of a thermal cycle cannot be achieved because of
(a)    frictional losses
(b)    it is not possible to achieve 0°K temperature
(c)    leakage
(d)    non-availability of ideal substance
(e)    none of the above.
Ans: b
Read More Steam Boilers & Nozzles and Turbines Questions and Answers
Part1 Part2 Part3 Part4 Part5 Part6 Part7 Part8 Part9 Part10